השמה בעולם ההייטק הישראלי
שיתוף
photo credit: unsplash
חברות ההזנק ה'סטארט-אפים' שמצליחות להימכר בסכום אסטרונומיים והופכת את המייסדים לעשירים מופלגים בתוך שנים מעטות, השכר הגבוה של השכירים בהייטק, התנאים הטובים בהם הם עובדים ועוד סיבות רבות גורמות ליותר ויותר אנשים לצאת וללמוד את מקצועות ההייטק במטרה להשתלב באחד מן המשרות הרבות בתחום. לא רק צעירים בוגרי יחידות טכנולוגיות כמו יוצאי 8200 או מסיימי תואר במדעי המחשב יכולים להיות חלק מהתעשייה, כיום ישנה מגמה הולכת וגוברת של מסלולים שונים המכשירים עובדים לעולם ההייטק. המסלולים הפופולריים הם "בוטקמפים" שונים שמטרתם ללמד אדם בעל ידע מינימלי בתחום את רזי התכנות בתוך מספר חודשים על ידי לימוד בצורה אינטנסיבית והתמקדות בנושאים מעשיים ופחות בנושאים תאורטיים. מסלולים נוספים הם מסלולים לחרדים וערבים מטעם מה"ט ומכללות שונות, וכן מסלול לבנות חרדיות שלומדות את המקצוע בסמינרים.
הדרך מהלימודים אל עולם העבודה
השאלה שכנראה שואל את עצמו כל סטודנט בתחום ההייטק, ואולי בעצם כל סטודנט, היא האם הוא יוכל למצוא לאחר סיום הלימודים עבודה בתחום כפי שהוא חולם. אין ספק שבעולם ההייטק ישנו חוסר גדול מאוד באנשי מקצוע ולכן הדעת הייתה נוטה לומר שהדרך להתקבל לעבודה בתחום תהיה קלה אך המציאות אינה כן. כאשר סטודנט שזה עתה סיים את לימודיו מגיע אל חברת הייטק כלשהי, הוא לרוב נמצא במצב שהוא מזיק לחברה ולא מועיל לה. הוא צריך להשתפשף זמן לא מועט בעבודה בחברה בכדי שיהיה מועיל לחברה והדבר מתבטא כמובן גם בשכרם של המתחילים המכונים 'ג'וניורים' שהוא נמוך משמעותית מזה של הוותיקים. הדבר גורם לכך שהמעסיקים לא ממהרים לקבל מועמדים פוטנציאלים לעבודה אצלם.
התסכול מחוסר מציאת עבודה
התחום הנוצץ מושך אליו לא מעט אנשים בגילאים מבוגרים מהמקובל. ניתן לשמוע על סיפורים של אנשים שעבדו בעבודות כפיים שונות, ובגיל 30+ ואפילו 40+ החליטו להניח הכול בצד וללכת ללמוד את אחד ממקצועות ההייטק השונים בתקווה לזכות למשכורת מכובדת יותר מזאת שהורגלו אליה במהלך חייהם. מקרים כאלה, וגם של צעירים אשר מקדישים זמן וכסף רב בלימודים אך בסופו של דבר כשמגיעים לראיונות עבודה, נתקלים במקרה הטוב בתשובה 'מצאנו מועמד טוב יותר, בהצלחה', ובמקרה הפחות טוב בהתעלמות מוחלטת גורמים לתסכול רב ולפחד אצל הסטודנטים.
הדרך היחידה – לא להתייאש
כאמור הצורך באנשי מקצוע בתחום ההייטק בישראל הוא גדול מאוד, ולכן הדרך להתקבל לכל אחת מהמשרות היא פשוט לנסות ולנסות מבלי להתייאש. לעיתים הדרך לצבור ניסיון תהיה עבודה במקום שמציע משכורת זעומה ביחס לתחום במשך שנה או שנתיים בכדי לצבור את הניסיון הדרוש ולעבור למקום עבודה טוב יותר. בנוסף, חשוב לדעת שבתעשיית ההייטק ישנו מגוון גדול של תפקידים שאינם טכניים בהם לרוב ישנה אפשרות להתקבל בצורה קלה יותר, לדוגמא משרות עסקיות ומשרות מטה שונות אשר גם בהם יש פוטנציאל גדול לקידום שונות ושכר גבוה מהממוצע בשוק.